Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Τα Νικολοβάραβα


 ____

4 Δεκέμβρη. Γιορτή μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού. 

Μαζί με τις γιορτές Αγίου Σάββα (5/12) και Αγίου Νικολά (6/12), ο λαός μας αυτό το εορταστικό τριήμερο στις αρχές του Δεκέμβρη το ονομάζει «Νικολοβάρβαρα».

➡️ Σύμφωνα με την λαογραφία και με αναφορές από όλη την Ελληνική επικράτεια, το διάστημα αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον Χειμώνα και χαρακτηριστικά σηματοδοτεί την έλευση του, με πολλά χιόνια και κρύα αλλά και συχνά πολλές απρόβλεπτες καιρικές εναλλαγές, αφού όμως πρώτα «έχει αντριέψει ο καιρός του Αγια-Αντρέα» (30 Νοέμβρη).

Μάλιστα υπάρχει η αντίληψη πως ότι καιρό κάνει της Αγίας Βαρβάρας, παρόμοιος θα είναι και ανήμερα των Χριστουγέννων ή σε άλλες περιπτώσεις ο καιρός που το τριήμερο αυτό καταφέρει να «νικήσει» αυτός θα επικρατήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Τα Νικολοβάρβαρα, έχουν συνδεθεί και σε έναν βαθμό με τον θάνατο λόγω ίσως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνθήθως τον Δεκέμβριο. Ο συμβολισμός αυτός πέραν του θανάτου σαν κατάσταση, βρίσκεται και σε συνάρτηση με την αγροτική ζωή και συνοδεύεται όμως συνολικά και με τον κύκλο της ζωής και την αναγέννηση της φύσης.

🔸 Κάποιες χαρακτηριστικές παροιμίες είναι: 

«Απ' τα Νικολοβάρβαρα αρχίζει ο χειμώνας».

«Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άη-Σάββας σαβανώνει κι Άη-Νικόλας παραχώνει» (εννοώντας πως δυναμώνει το κρύο και πέφτει χιόνι).

«Άγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας αποκριθεί, μαζώχτε ξύλα και άχυρα και σύρτε και στον μύλο, Άγιο Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος».


1 σχόλιο:

  1. With our streamlined online booking process, 24/7 service, and dedication to outstanding customer support, Sky Bridge Cars guarantees your transfer from London City Airport to Clerkenwell ec1m is a smooth and worry-free experience. With our professional and dependable drivers, you can count on us to deliver a superior, fast pre-book cheap transportation service tailored to your specific needs and preferences.
    https://skybridgecars.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή